Farkas Kaland Oktatás a Veresegyházi Medveotthonban

További információ a Farkasok Magyarországon honlapon!

Kiemelt támogatóink: 

Ígéretünket megtartottuk és pótmagánvád-indítványt nyújtottunk be az "Álszent" című film rendezője, Toepler Zoltán ellen, 2010. január 5. napján.
Ez az a film, amelynek egyik jelenetében vízbe fojtanak egy kismacskát.
 

 

2006-ban feljelentést tettünk állatkínzás vétsége miatt a rendezővel szemben, majd pedig a Fővárosi Főügyészség nyomozást megszüntető határozata ellen panasszal éltünk 2007. év elején.

Alapítványunk elnöke panaszunkat azzal indokolta, hogy a bizonyíték hiányában megszüntetett eljárásban a nyomozó hatóság több, általunk egyértelműnek tekintett bizonyítékot nem vett figyelembe, illetve nem megfelelően értékelt. Például Toepler Zoltánnak a Tv2 Napló című műsorában, ország-világ előtt tett beismerését, továbbá Azurák Csaba újságíró, mint kívülálló és érdektelen személy tanúvallomását.

Alapítványunk kurátora, Szilágyi István sajtónyilatkozataiban elmondta, hogy főleg azért elfogadhatatlan az ügyészség eljárása, mert nem állítja bíróság elé azt az elkövetőt, akinek "alkotása" nem csak állatvédő körökben váltott ki felháborodást.
Szilágyi István szerint nemcsak jogi, hanem erkölcsi kérdés is, hogy vajon az ügyészség akkor is így járna el, ha egy ember meggyilkolása látszik az amatőr felvételen. Kérdés továbbá, hogy ha egy kismacska érdekeit nem tudja a hatóság megfelelően képviselni, akkor vajon hogyan tud kiállni például egy gyermek jogaiért. Alapvető gond Szilágyi István szerint, hogy maga a BTK nem az állatot, hanem a társadalmi közbiztonságot védi az állatkínzásos ügyekben.

Alapítványunk jogi képviselője, dr. Deczki László ügyvéd a mostani vádindítványban Toepler Zoltán ellen szabadságvesztés büntetését, és annak felfüggesztését kéri a bíróságtól.
Az ügy kapcsán a civil állatvédelmi ombudsmanunk, dr. Czerny Róbert úgy foglalt állást, hogy most üt vissza az a jogalkotási hiba, amelyet a cirkuszi állatok védelmének kormányrendeletét előkészítő minisztériumok 2005-2006-ban elkövettek, vagyis, hogy a jogszabálytervezet végleges változatának kidolgozásakor nem foglalkoztak az állatvédő szervezetek azon javaslatával, hogy az állatszereplőkkel forgatott filmekre és más állatbemutatókra is rögzítsen előírásokat a rendelet.
Hazánkban jelenleg sincs hatályban olyan jogszabály, amely ezt a problémát korrekten rendezné. Annak ellenére van ez így, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben a külföldi filmesek és az állatszereplős produkciók befogadó országa lett Európában.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga rendezvényeinek állandó szakértője, Horkai Zoltán filmes állatkoordinátor véleménye szerint is minél gyorsabban meg kellene születnie egy olyan rendeletnek, amely az állatokhoz nem értő, azokat veszélyeztető filmeseket kiszorítja erről a területről!


Fehérkereszt Állatvédő Liga kuratóriuma


Facebook