Farkas Kaland Oktatás a Veresegyházi Medveotthonban

További információ a Farkasok Magyarországon honlapon!

Kiemelt támogatóink: 

Medve elkobzás

{flv}maci{/flv}

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Nemzeti Nyomozó Irodának, a Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőségnek és minden munkatársunknak, a tegnapi nap folyamán sikerrel zárult medvekobzás során végzett munkájukért, mely jó példát szolgáltatott a hatóság és civilek összehangolt munkájának eredményességére.

Döme jól van, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése után, megkezdte egy hónapos karanténidejét a Veresegyházi Medve-és Farkasotthonban.

További anyagok a kobzásról ITT találhatók.

Megkezdődtek a munkálatok!

A korábbi évekhez hasonlóan, Alapítványunk anyagi segítségével fel lettek újítva a medvék „figyelődombjai”.


Az idei Kormányrendelet, mely nem teszi lehetővé mosómedve tartását július 1.-e után, indokolttá tette egy régebbi tervünk megvalósulását. Mert jogszabályok ide vagy oda, az élet sok esetben jobban diktál.
Mivel számunkra az erdőben élő állatok és az erdő védelme nagyon fontos, kiemelten kezelünk felmerülő problémákat.
Sok bejelentést kapunk házilag tartott mosómedvék elhelyezhetetlenségével kapcsolatban.
Mint fő támogatói a Veresegyházi Farkas-és Medveotthonnak, a hét folyamán elkezdtük egy mosómedvék és ormányos medvék elhelyezésére alkalmas kifutó munkálatait.
Sokak - akik meggondolatlanul mosómedvét tartanak és 3 éves kora körül az állat agresszivitása miatti félelmükben nem tudják kihez forduljanak - gondja így megoldódik.

Egy fontos információt sose feledjünk: a mosómedve nem őshonos hazánkban (invazív faj), így szabadon engedése komoly károkat okoz a hazai erdőkben, azok állatvilágában nem beszélve arról a tényről, hogy lakásban élő medveféle milyen módon tud alkalmazkodni a természeti környezethez.

Mosó Masa mosodája avagy, tudom mit vettél tavaly nyáron!

Mosómedvét!

"Ott még szerencsére nem tartunk, hogy a felelőtlen mosómedve- vagy vadászgörénytartás következtében kellett volna menhelyeket építenünk, ennek ellenére elég gyakran foglalkozunk ezekkel a fajokkal is."

Elképesztő, hogy legszebb álmunkban sem gondoltuk volna - 3 évvel ezelőtt -, hogy eljön az idő, mikor mosómedvéknek kell építeni menhelyet.

Tettük, azért mert született egy kormányrendelet: az észak-amerikai mosómedve (Procyon lotor) nem adható el, nem ajándékozható és nem örökölhető, több más állattal egyetemben.
Ez az állat nem árt, ha tudjuk nem őshonos hazánkban, mégis nincs az utóbbi években hónap, hogy ne hívnának, segítsük „kiszabadítani” a családot a mosómedve karmaiból.
Velünk, emberekkel van a baj, ezt tudhatnánk!
Miért akarunk egy ragadozóval együtt élni, aki ivaréretten nem biztos, hogy barátságos marad.
Engedjük szabadon? Hová, Kanada rengetegeibe? Ott bizonyára semmi gondot nem okoz. Európában nem őshonos állatról beszélünk, tehát eszünk ágába se legyen elengedni!
A fokozottan védett természeti (még élő) értékeinket elfogyasztja, kirabolja a fészkeiket, levadássza fiókáikat. Amolyan bájos, előtte megmosom módon - mert ugye főleg ez a kép él ezen, valóban a maguk nemében nemes állatokról, beleszámítva a „Túl a sövényen” mesefiguráját.

Bővebben: Mosó Masa mosodája avagy, tudom mit vettél tavaly nyáron!

Fürge rókalábak - urbanizálódott állatok

Évezredek óta együtt élünk az urbanizálódott állatokkal, ám ez a kapcsolat olykor nem mentes a konfliktusoktól. Csupán a könnyen megszerezhető élelem csalja ide őket, legfőképpen az ínséges időszakokban, így hozzászoktak az ember jelenlétéhez is. Ezt a rókát is egy lakossági bejelentést követően fogtuk be és engedtük lakott területtől távol szabadon. {youtube}NB5jIDoKAiU{/youtube}

Facebook