Farkas Kaland Oktatás a Veresegyházi Medveotthonban

További információ a Farkasok Magyarországon honlapon!

Kiemelt támogatóink: 

Ismeretlen személyek juttatták el a Fehérkereszt Állatvédő Ligáhozazt a meghökkentő videót, amelyet valaki vagy valakik a 2007-ben filmszemle-különdíjas macskakínzás emlékére készítettek.

 

 

 

A Fehérkereszt Állatvédő Liga hangsúlyozza, hogy semmi közünk a videóhoz, „de amikor egy kollégám megmutatta a képet, azt mondtam, ennek a felvételnek ebben a filmben szerepelnie kell. Megkérdeztem, honnan a felvétel. Azt a választ kaptam, hogy egy beteg, életképtelen állatot fojtottak vízbe.”

Egyébként is, a felvétel egészen biztosan 2003 decemberében, tehát az állatvédelmi törvény hatályba lépése előtt készült (bár ugye nem tudjuk, hogy ki csinálta!), és semmilyen adathordozón nem találjuk az eredetijét, így semmilyen információval nem tudunk szolgálni azzal kapcsolatban.

Egyébként úgy gondoljuk, hogy a felvétel művészi értékű, mondanivalója újszerű, a szöveget és képet formabontóan használja, tehát minimum egy különdíjat megérdemelne valamelyik filmszemlén. Az ezzel járó 500 ezer forintot természetesen elfogadnánk, bár a felvétel készítői elfelejtettek meztelen férfiakat és nőket statisztaként felkérni a forgatásra, így talán nem ér fel a film mondanivalója az Álszent című filméhez.

A filmben látható állat egyébként beteg volt, és másnap úgyis el kellett volna altatni – ezt a felvétel alkotója közölte, bár nem tudjuk, ki is ő, mert soha nem is beszéltünk vele. De azért ezt az információt tudjuk, és tulajdonképpen eutanáziát alkalmaztunk - ami igazán állatbaráti magatartás.

Emlékeztetőül:

Toepler Zoltán, (Nicolaus Myslicki művésznéven) „Álszent” című alkotásáért megkapta a 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti film kategória különdíját, és ezzel együtt 500 ezer forintot.

Bár több állatvédő szervezet, köztük a Fehérkereszt Állatvédő Liga is feljelentést tett az állatkínzás miatt, a Fővárosi Főügyészség Kiemelt ügyek Osztályaa nyomozás megszüntetését rendelte el Toepler Zoltánnal szemben, az ügyészség nem engedte a bírósági szakaszig eljutni az ügyet, és saját hatáskörében döntött.

10 évvel az állatvédelmi törvény életbelépése után előfordulhatott, hogy még csak bíróság elé se került az, aki előre megfontolt szándékkal, a művészetre hivatkozva, kamera előtt vízbe fojtott egy állatot, elkerülte a bírósági tárgyalást annak ellenére, hogy egy pár hetes állatot egy percen keresztül a víz alá nyomott, és rögzítette, amint a kis állat vergődik, küzd az életéért, tátog a víz alatt, majd megfullad.

A rendező Toepler Zoltán, (Nicolaus Myslicki) azzal védekezett, hogy a felvételt nem ő készítette, csak úgy kapta, nem ismeri az alkotóját, de egyébként is az általa nem ismert szerző elmondta neki, hogy 2003 decemberében, tehát az állatvédelmi törvény hatályba lépése előtt készült a felvétel, bár amint azt a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatból idézzük: „arról nem nyilatkozott, hogy a felvétel hol készült és ki készítette azt. Állítása szerint az eredeti kópia nincs, azt nem őrizte meg”. (…)„Mást nem kívánt mondani és kérdésekre sem kívánt válaszolni.”

Megdöbbentőnek tartottuk és tartjuk ma is, hogy az ügyészség nem találja elég bizonyítéknak azt, hogy a rendező a TV2 Napló című műsorában elismerte a tettét, amikor azt nyilatkozta: „Én nem azért öltem meg ezt az állatot, mert a film, a forgatókönyvben ez volt… „

Ha bármilyen kérdése van a közleménnyel kapcsolatban, ha nem érti, miért történt mindez, és mennyit ér az állatvédelmi törvény, és beperelheti-e Toepler Zoltán a Fehérkereszt Állatvédő Ligát plágiumért, akkor állunk a rendelkezésére.

 

 

Facebook