http://www.zoom.hu/belfold/feljelentettek-a-libatolltepest-bemutato-sved-tevest-39784.html?ref=hk

Feljelentették a libatolltépést bemutató svéd tévést

Hétfő, 2009. február 16. 13:03

MTI

Címkék:

Feljelentést tettek a Legfőbb Ügyészségen magyar állatvédők a kegyetlen libatolltépést bemutató felvételek miatt egy svéd tévés ellen. Álláspontjuk szerint éppen a svéd újságíró biztatására tépték szakszerűtlenül az állatokat, a filmben bemutatott harkakötönyi telepen pedig 6-8 éve tartanak libákat, vagyis a felvételeket manipulálták.

A feltehetően évekkel ezelőtt készült felvételek valóban szakszerűtlen, állatkínzásnak minősíthető tevékenységet rögzítenek, de az is alappal feltételezhető, hogy éppen az újságíró ösztönzésére, biztatására történt az egész, és a felvételek készítését valójában nem állatvédelmi szempontok, hanem sokkal inkább gazdasági érdekek, megfontolások mozgatták - mondta az egyik feljelentő, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

"Vajon, hogy pottyant le egy svéd újságíró Harkakötöny település határában?" – kérdezte Szilágyi István, hozzátéve, hogy megtalálták a filmbeli helyszínt, ahol 6-8 évvel ezelőtt tartottak libát, de nem a filmben szereplő cég, tehát a "felvételek manipuláltak".A film készítőjének feljelentést kellett volna tennie, ha bűncselekményt észlel, de ezt nem tette meg – mondta a magyar állatvédő.

Szilágyi István közölte: a Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsmannal közös feljelentést azért a Legfőbb Ügyészséghez juttatják el, mert a bűncselekmény
helyszíne bizonytalan, az elkövető pedig külföldi.

A feljelentésben a magyar állatvédők indítványozzák többek között a svéd tévés kihallgatását és az állatkínzás tetteseinek felkutatását is.

A feljelentés tartalmazza, hogy a Magyar Televízió híradója február 2-án mutatta be a "rejtett kamerás" felvételt, amelyet "állítólag a svéd TV4 televízió készített" Magyarországon, egy libatolltépő telepen. A képeken jól látszik, hogy a libák a szakszerűtlen tolltépés miatt sérüléseket szenvednek.

"A magyar állatvédő szervezetek körében is nagy felháborodást kiváltó filmkockák alapján Magyarországon a gyanúsított büntető feljelentést nem tett, ezért cselekménye nem tekinthető tényfeltáró újságírói munkának" - áll a feljelentésben.