Farkas Kaland Oktatás a Veresegyházi Medveotthonban

További információ a Farkasok Magyarországon honlapon!

Kiemelt támogatóink:



 

Kb.4 évvel ezelőtt a Vidékfejlesztési Minisztérium Állatvédelmi Kerekasztal tárgyalásain Alapítványunk kezdeményezte a kutyák láncon tartásának betiltását. Nyomatékkal kértük, hogy csak és kizárólag a fokozatosság elve alapján több év alatt és egy szigorú állattartási szabályzat megalkotása és betartatása után vezessék be és szankcionálják a láncon tartást.

Sajnos a fokozatosság és egy korszerű állattartási szabályzat a gazdákra, leendő gazdákra vonatkozóan elmaradt. A jogszabályban a "TARTÓSAN" helyettesíti a fokozatosság elvét.

Mielőtt a jogalkotókat szidná valaki, elsősorban az állattartó felelősségét kell kiemelni! Az NE tartson semmilyen állatot, jelen esetben kutyát, aki arra képtelen! Képtelen mert nem költ biztonságos kerítésre, mert félti a veteményest, mert nem fogja fel, hogy a láncon tartott kutya szenved, ideges, megvadul, maradandó sérüléseket szerezhet és okozhat, mert nem foglalkozik a kutyájával, hanem csak csengőnek/riasztónak használja...stb.

A napokban hallott tömeges kutyaaltatások mögött ott vannak a "kedves gazdák" akik leadták a kutyáikat és azon állatorvosok, akik elaltatták őket. Mármint a kutyákat frown hangulatjel Pedig az állatvédelmi törvény csak indokolt esetben engedi az altatást.

Egyébként évente kb. 15ezer kutya kerül elaltatásra, ami a felelőtlen gazdák és a szaporítók bűne! De ez egy másik mise.

Íme a jogszabály értelmezése:

2016.01.01-től tilos kutyát TARTÓSAN kikötve tartani!

Tilos kutyát TARTÓSAN kikötve tartani január 1-től, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani. Az, aki vét a rendelet ellen, állatvédelmi bírságot fizethet, de nem követ el bűncselekményt.

A Nébih tájékoztatása szerint probléma esetén nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesíteni. A kivizsgálást követően elsősorban a HIBÁK HIÁNYOSSÁGOK JAVÍTÁSÁRA (pl.biztonságos kerítés, megengedett lánc méret...) kötelezhető az állat gazdája.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá, melynek alapösszege 15 000 forint. Ez az összeg minősített esetekben - jogszabályban meghatározott mértékben - növelhető.

A jogszabály célja, hogy ezután egy kutya se kerüljön TARTÓSAN láncra. Az ÁLLATTARTÓK KÖTELESSÉGE, hogy - bármely tartási mód esetében - biztosítsák a kutyájuk egyedi igényeinek megfelelő életkörülményeket, beleértve a RENDSZERES és megfelelően szervezett szabad mozgás lehetőségét is.

Az állatvédelmi hatóság felhívja a figyelmet: ha valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a FELELŐS állattartás szabályait és mérlegelje, hogy MEG TUDJA-E TEREMTENI háziállata személyes szükségleteit és a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket."

Facebook